Klokan

25. února 2008 v 20:58 | Kája |  Zvířata
Klokan rudý žije běžně po celé Australii, nejčastěji v otevřené savaně s lesíky. Početnost jeho populace kolísá podle toho, zda je období sucha nebo dešťů. Samice zabřeznou jen v období dešťů, kdy je dost zelené vegetace. V období dešťů žije 12 ml. klokanů, v období sucha jen 5 ml. Klokani rudí hledají vodu pomocí svého vyvinutého čichu a jsou schopní se za ní přestěhovat až 200 km daleko od svých původních pastvišť, pokud mu na nynějším místě vyschne. Pasou se hlavně večer a žerou výhonky trav, byliny, listy. Žijí ve skupině po 2-10, ale v období sucha tvoří u vody stáda až o 1500 zvířatech. Mládě se rodí velmi brzy ještě téměř v embryonálním stádiu. Potom se musí dovléct srstí matky až do vaku, kde se přisaje k mléčné bradavce. Tu neopustí dříve než za 190 dní, kdy začne prozkoumávat venkovní svět.
Klokan rudý je pokládán za škůdce a loven pro maso a kůži. Jeho predátor je kromě člověka hlavně dingo a někdy orel klínoocasý. Hmotnost klokana rudého je 25-90 kg, smaci jsou 2x těžší než samice. Ocas mají dlouhý 0,75 -1,2 m, samci jsou oranžově rudí, samice modrošedé (zbarvení je však proměnlivé). Klokani mají dlouhé zadní nohy a tlapky. 2. a 3. prst na zadních nohou mají srostlý v jeden prst se dvěma drápky. Když klokani rudí prchají, skáčou rychlostí až 50 km/h. Při obraně kopou zadníma nohama. Pokud nějaký klokan ucítí predátora, varuje před ním ostatní dupáním nebo tlučením ocasu o zem. Stádo se zachrání útěkem nebo vběhnutím do vody, pokud je nablízku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máš ňáký zvíře?

Jo,je to super! 38.2% (83)
Jo,ale nechci ho. 15.2% (33)
Ne,ale nevadí mi to. 19.8% (43)
Ne,ale chtěla bych ho! 26.7% (58)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama